Strony: 1
Witam! Zastanawiam się nad kupnem soczewki i teraz jest pytanie. Tą http://allegro.pl/fox-soczewka-makro-ja … 82448.html czy ten zestaw http://allegro.pl/zestaw-soczewek-1-2-4 … 1909.html.
Czytałem że duże soczewki mogą bardzo psuć jakość. Na tamtej niby pisze HD, a ile w tym prawdy? Nie wiem. Proszę o pomoc.
Dzięki
Temat stary, ale się podepnę, może ktoś coś podpowie.
Od jakiegoś czasu jestem posiadaczką Nikona D60 +18-55.
Mam też soczewki macro ze starej minolty Z3, byłam z nich zadowolona. Znalazłam przejściówkę, która pozwoli mi zapiąć soczewkę 52mm na obiektyw 58, ale boję się, że będą zniekształcenia albo mocne winietowanie. Ktoś próbował? Dodam, że kupienie czegokolwiek innego w chwili obecnej wykracza poza moje możliwości.
Już sama zwykła soczewka makro będzie dawała spore straty w jakości obrazka.
Jeśli więc jakość zdjęć z tej soczewki Ci odpowiadała, to wydać 5-10zł za redukcję chyba nie jest czymś strasznym...
A z winietą bardzo łatwo można sobie poradzić - przyciąć zdjęcie.
Niby nie jest czymś strasznym, jednak nie jestem zwolenniczką wywalania pieniędzy w błoto czy składowania rzeczy niepotrzebnych, których użyję tylko kilka razy.
Koszt to jakieś 30 zł z wysyłką. Po przemyśleniu chyba odczekam jakiś czas i dołożę do industara.
Witam. Prosze o pomoc. Zastanawiam sie nad kupnem pierscieni posrednich lub raynox 250 makro. Co jest lepsze, co da lepsze rezulaty? Wspomne ze nie mam obiektywu makro. Posiadam 50mm 1.8, 75-300 4-5.6 i 35-135 4-5.6... co kupic??? Najczesciej jednak nosze 50siatke... prosze o rade
ulotne-chwile-photography napisał:
Witam. Prosze o pomoc. Zastanawiam sie nad kupnem pierscieni posrednich lub raynox 250 makro. Co jest lepsze, co da lepsze rezulaty? Wspomne ze nie mam obiektywu makro. Posiadam 50mm 1.8, 75-300 4-5.6 i 35-135 4-5.6... co kupic??? Najczesciej jednak nosze 50siatke... prosze o rade
Mam pierścienie i raynox 250 ale osobiście wolę raynox bo przynajmniej jest bez utraty światła
zerknij w galerię większość owadów jest zrobione obiektywem 50mm + raynox dcr-250
ujrzecniewidoczne napisał:
Mam pierścienie i raynox 250
ale osobiście wolę raynox bo przynajmniej jest bez utraty światła
![]()
zerknij w galerię większość owadów jest zrobione obiektywem 50mm + raynox dcr-250
Galeria ciekawa, warta zobaczenia. A jak sie sprawuja pierscienie? Czy nie jest lepsze powiekszenie? Dzieki za odpowiedz;)
ujrzecniewidoczne napisał:
Mam pierścienie i raynox 250
ale osobiście wolę raynox bo przynajmniej jest bez utraty światła
![]()
zerknij w galerię większość owadów jest zrobione obiektywem 50mm + raynox dcr-250Galeria ciekawa, warta zobaczenia. A jak sie sprawuja pierscienie? Czy nie jest lepsze powiekszenie? Dzieki za odpowiedz;)
Na pierścieniach jest większa skala , ale widać znaczną utratę światła w porównaniu do raynox
śmiało można używać pierścieni jak ma się jakąś lampę, żeby doświetlić fotografię...(można też spróbować użyć lampę wewnętrzną z aparatu + jakiś dyfuzor do rozproszenia i zmiękczenia światła)
Możesz kupić pierścień odwrotnego mocowania do swojej 50tki. Odległość fotografowania będzie niewielka, ale za to skala odwzorowania spora. Pierścień nie jest drogi i jak Ci się nie spodoba, majątku nie stracisz.
Ostatnio edytowany przez obiezyswiat79 (2017-03-20 21:10:33)
obiezyswiat79 napisał:
Możesz kupić pierścień odwrotnego mocowania do swojej 50tki. Odległość fotografowania będzie niewielka, ale za to skala odwzorowania spora. Pierścień nie jest drogi i jak Ci się nie spodoba, majątku nie stracisz.
dziekuje za odpowiedz;)