#1  2011-12-24 12:26:45

rav
rav
Forumowicz
Zarejestrowany:
2011-06-13
Posty: 64
Ostrzeżenia: 0

Lampa błyskowa

Witam wszystkich,
Mam pytanie odnośnie lampy błyskowej. Posiadam Aparat Fujifilm s3200 i niestety nie posiadam stopki na lampę lub dyfuzor wiec moje pytanie brzmi, czy jest możliwość dokupienia lampy błyskowej która nie będzie potrzebowała wejścia, bo słyszałem coś o manualnej lampie ale wole zapytać kogoś kto miał z tym styczność. Lampe potrzebuje ponieważ lubię robić zdjęcia przemiotą, które się poruszają a wbudowana lampa nie zawsze wystarcza.
Pozdrawiam i dziękuje ja wszystkie odpowiedzi.
Rav

Offline

Wpisz powód zgłoszenia:

Anuluj
Wyślij

#2  2011-12-24 12:45:53

jaras
jaras
Zaawansowany forumowicz
Zarejestrowany:
2009-09-06
Posty: 262
Ostrzeżenia: 0

Re: Lampa błyskowa

nie wiem czy istnieje, ale jako ostateczność możesz jakoś zakryć lampe wbodowaną i dokupić normalną lampe plus wyzwalacz błysku, nie wiem jak się dokładnie ten zwie ale chodzi o taki, który wyzwala tą lampe od innego błysku.

Offline

Wpisz powód zgłoszenia:

Anuluj
Wyślij

#3  2011-12-24 13:01:24

rav
rav
Forumowicz
Zarejestrowany:
2011-06-13
Posty: 64
Ostrzeżenia: 0

Re: Lampa błyskowa

Czyli chyba nie mam co się w to bawić tylko zbierać na lusterko wink w umie mam już upatrzone , wiec chyba już nie mam co inwestować w ten aparat, ewentualnie jeszcze raynox'a kupie ale i nad tym się zastanowię czy się opłaca ; )

Offline

Wpisz powód zgłoszenia:

Anuluj
Wyślij

#4  2011-12-24 13:02:23

platinum
platinum
Zaawansowany forumowicz
Zarejestrowany:
2010-11-29
Posty: 185
Ostrzeżenia: 0

Re: Lampa błyskowa

Zastanawiam się czy ma sens takie rozwiązanie bez stopki. Trzymanie jej osobno w drugiej ręce raczej nie należy do wygodnych rozwiązań a nie wiem czy jest jakieś uniwersalne mocowanie do korpusu. Kolejną sprawą jest pomiar i moc lampy wbudowanej. Skoro ta nie wystarcza to moc błysku konczy się na pewnej ogniskowej oraz liczbie przewodniej i dalej daje wartość stałą więc i nie będzie wzmocnienia wyzwalającego większą siłę drugiej lampy. Sama lampa zewnętrzna nie zrobi pomiaru bez kontaktu z automatyką aparatu. Koło się zamyka i wydaje mi się, że lepiej poszukać aparatu ze stopką. Takie są moje rozważania ale może ktoś wie lepiej lub testował takie rozwiązania.
Osobiśicie korzystam z lampy mało bo nie lubię ciemnego tła, chyba że jest to zamierzone.

Offline

Wpisz powód zgłoszenia:

Anuluj
Wyślij

#5  2011-12-24 13:08:46

rav
rav
Forumowicz
Zarejestrowany:
2011-06-13
Posty: 64
Ostrzeżenia: 0

Re: Lampa błyskowa

Tak jak mówię , chyba odpuszczę wink a jeśli chodzi o aparatu to się rozglądam za nikon' em D90 lub jakimś EOS'em ; )

Offline

Wpisz powód zgłoszenia:

Anuluj
Wyślij

#6  2011-12-24 13:12:42

platinum
platinum
Zaawansowany forumowicz
Zarejestrowany:
2010-11-29
Posty: 185
Ostrzeżenia: 0

Re: Lampa błyskowa

Jeżeli robisz wiecej fot ze słabym światłem to nikon. D90 wporzo i teraz już całkiem niedrogi sprzęt.

Offline

Wpisz powód zgłoszenia:

Anuluj
Wyślij

#7  2011-12-24 13:14:52

rav
rav
Forumowicz
Zarejestrowany:
2011-06-13
Posty: 64
Ostrzeżenia: 0

Re: Lampa błyskowa

Dlatego się chyba na niego skusze, miałem przyjemność się już nim trochę pobawić wink ale przed zakupem będę musiał chyba mój zestaw niestety sprzedać wink

Offline

Wpisz powód zgłoszenia:

Anuluj
Wyślij

#8  2011-12-24 13:23:40

platinum
platinum
Zaawansowany forumowicz
Zarejestrowany:
2010-11-29
Posty: 185
Ostrzeżenia: 0

Re: Lampa błyskowa

Nie będziesz żałował cool

Offline

Wpisz powód zgłoszenia:

Anuluj
Wyślij

#9  2011-12-24 13:50:50

rav
rav
Forumowicz
Zarejestrowany:
2011-06-13
Posty: 64
Ostrzeżenia: 0

Re: Lampa błyskowa

A jak już poruszyliśmy ten temat , to mam jeszcze jedno pytanie. Opłaca się kupować używane aparaty ? bo przykładowo wiem, że jest w idealnym stanie i ma przyzwoita cenę ; )

Offline

Wpisz powód zgłoszenia:

Anuluj
Wyślij

#10  2011-12-24 14:50:49

jaras
jaras
Zaawansowany forumowicz
Zarejestrowany:
2009-09-06
Posty: 262
Ostrzeżenia: 0

Re: Lampa błyskowa

Jak dla mnie to za niską cenę najlepszą opcją jest canon 40D jeśli nie potrzebujesz nagrywania filmów. Ja np. kupiłem swojego z oryginalnym gripem bg-e2, dwoma aku, torbą reporterską za 300zł i wszystko w bardzo dobrym stanie za 1760zł ! W tym sęk że aparat miał wymienianą migawkę i przebieg 35000. Myślę że opłaca się ale mały przebieg i nie używany reportersko.

Offline

Wpisz powód zgłoszenia:

Anuluj
Wyślij

#11  2011-12-24 15:03:14

forart
forart
Super forumowicz
Zarejestrowany:
2010-08-09
Posty: 1815
Ostrzeżenia: 0

Re: Lampa błyskowa

również polecam d90tkę smile

Offline

Wpisz powód zgłoszenia:

Anuluj
Wyślij

#12  2011-12-24 15:11:04

platinum
platinum
Zaawansowany forumowicz
Zarejestrowany:
2010-11-29
Posty: 185
Ostrzeżenia: 0

Re: Lampa błyskowa

rav napisał:

A jak już poruszyliśmy ten temat , to mam jeszcze jedno pytanie. Opłaca się kupować używane aparaty ? bo przykładowo wiem, że jest w idealnym stanie i ma przyzwoita cenę ; )

Jak w dobrym stanie to opłaca się, można wtedy bardziej pomysleć o optyce. Wybór systemu zależy od Ciebie a co wybierzesz to będziesz szedł w to dalej i kosztowna bywa zmiana. Dlatego jeśli reporteka i słabe światło lepiej sprawdzi się nikon. Jeśli plener, studio i mocne światło to lepiej wypada canon. Oczywiście porównywalne modele. To że któryś system sprawdza się w czymś lepiej nie świadczy o tym, że drugi wypada znacząco gorzej. Mimo pracy na canonie przechodze na nikona. Jak na moje potrzeby myslę, że srawdzi się lepiej. O canonie złego słowa nie napiszę, bardzo dobrze się na nim pracuje.

Offline

Wpisz powód zgłoszenia:

Anuluj
Wyślij

#13  2011-12-24 17:17:27

tomekkarol
tomekkarol
Forumowicz
Zarejestrowany:
2011-04-05
Posty: 53
Ostrzeżenia: 0

Re: Lampa błyskowa

rav napisał:

Witam wszystkich,
Posiadam Aparat Fujifilm s3200 i niestety nie posiadam stopki na lampę lub dyfuzor wiec moje pytanie brzmi, czy jest możliwość dokupienia lampy błyskowej która nie będzie potrzebowała wejścia

w takim przypadku jedyna opcja to lampa z wbudowana fotocela, badz osobna fotocela (blyskajaca na pierwszy blysk to koszt ok. 30-40zl, ale wtedy mozesz miec problem z przedlbyskami ktore beda ja wyzwalac). Dzialoby to w ten sposob, ze blysk z lampy wbudowanej w twoj aparat wyzwalalby lampe zewnetrzna.

Oczywiscie pozniej ta lampe mozesz uzyc w ten sam sposob z jakimkolwiek innym aparatem ktory kupisz.
Warto tez myslec do przodu i kupic najlepiej lampe systemowa (w twoim przypadku od sb600 w gore, jesli chcesz kupic d90)

Ostatnio edytowany przez tomekkarol (2011-12-24 17:18:21)

Offline

Wpisz powód zgłoszenia:

Anuluj
Wyślij

#14  2011-12-29 13:33:07

jaras
jaras
Zaawansowany forumowicz
Zarejestrowany:
2009-09-06
Posty: 262
Ostrzeżenia: 0

Re: Lampa błyskowa

tu masz owy patent allegro wygrywanie aukcji .pl/fotocela-z-goraca-stopka-i-gniazdem-synchro-lodz-i2011173538.html  jako ewentualność

Offline

Wpisz powód zgłoszenia:

Anuluj
Wyślij

2011-12-30 12:03:39

flog
Forum fotograficzne
news

Flog

ukryj reklamy

Online

  •  

#15  2011-12-30 12:03:39

rav
rav
Forumowicz
Zarejestrowany:
2011-06-13
Posty: 64
Ostrzeżenia: 0

Re: Lampa błyskowa

Wielkie dzięki ; ) tylko jak widzę, że to nie może działać najlepiej to chyba się powstrzymam i jak coś to dopiero będę dokupywać już do D90 ; )
Ale dzięki, że pamiętałeś ; )

Offline

Wpisz powód zgłoszenia:

Anuluj
Wyślij

Stopka forum

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookie możesz okreslić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookie w Twojej przeglądarce.

Strona główna / Regulamin / Reklama / Zarabiaj na flogu / Zgłoś problem/pytanie / Pomoc